Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Parabens ποιός ο ρόλος τους

Τα Parabens αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1920 και από τη δεκαετία του 50 χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα σε ποσοστό πάνω από 85% , για προστατέψουν και να παρατείνουν τη ζωή των καλλυντικών μας.



Τα paraben (Ρ-υδροξυβενζοϊκές ενώσεις),είναι ισχυρά συντηρητικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα προϊόντα. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ανάπτυξης μικροβίων σε καλλυντικά που έχουν βάση τους το νερό.
Τα ποιο γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα συντηρητικά σε καλλυντικά αλλά και τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα είναι το  methylparaben (Ε218), το propylparaben (Ε216), το ethylparaben (Ε214) και το butylparaben (E209)              .
Μετά από μια έρευνα του 2012 που έδειξε ότι πιθανώς να υπάρχει σχέση των paraben με τον καρκίνο του μαστού, άρχισαν όλες οι εταιρίες καλλυντικών να απομακρύνουν τα paraben από τα προϊόντα τους. Αν και κάποιες έρευνες τα συνέδεσαν με πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, τα στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά ώστε να το πούμε με σιγουριά.
Οι απειροελάχιστες ποσότητες parabens που διαπερνούν την επιδερμίδα, μεταβολίζονται με τη βοήθεια ενζύμων και αποβάλλονται έπειτα από 72 ώρες, δια της φυσικής οδού. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία  τεκμηριωμένα που να αποδεικνύουν ότι τα parabens συσσωρεύονται στο σώμα.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή  ασφάλειας Καταναλωτών Ευρωπαϊκής Ένωσης
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_132.pdf


επιτρέπεται η χρήση parabens στα καλλυντικά, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,19% (propylparaben και butylparaben) και 0,4% (methylparaben και ethylparaben) , έως και 0,8% για όλα τα υπόλοιπα είδη. Βέβαια η έρευνα  να συνεχίζεται έτσι ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά µε τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τη συστηματική έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στα parabens .
Πολλά προϊόντα γράφουν ότι είναι ελεύθερα (paraben free).
Προσοχη ! τα νέα συντηρητικά που  καλούνται να τα αντικαταστήσουν τα parabens  δεν έχουν μελετηθεί αρκετά ούτε έχουν δοκιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι μακροπρόθεσμα δεν θα απειλήσουν την υγεία μας.
Oι έρευνες συνεχίζονται για πιο αποτελεσματικά και ασφαλή συντηρητικά οπότε και ευελπιστούμε σε ευχάριστα αποτελέσματα.

Εως την επόμενη ανάρτησή μου ,σας φιλώ γλυκά!
 (* Η φωτογραφία είναι απο το αρχείο της Google)
Bουλγαρίδου Χρύσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bakuchiol η νέα τάση στην αντιγήρανση.

Πρόκειται για ένα φυτικό συστατικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Psoralea corylifolia το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με της Ρετινόλης...